previous arrow
OMC 9
Otitis Media Chronica (OMC) 9

We zien een linker trommelvlies. Het is sterk ingetrokken, atelectatisch. Een kale stapes. Er loopt een structuur over de hamersteel. Misschien de chorda tympani. Ronde venster achter onder mooi te zien. Dit oor heeft een verleden. Ik zie geen perforatie. Het is natuurlijk niet pluis, maar ik zie ook geen bezwaar tegen een afdruk door een ervaren audicien.

Commentaar: Hans Joustra, kno-arts
Inzending :16 september-2019
Door: Lilian Rutgers

OMC 8
Otitis Media Chronica (OMC) 8

Het linker oor vertoont een groot koepelholte defect, dit is zondermeer verdacht voor cholesteatoom. Als deze patient nog niet onder controle is van de KNO, is een verwijzing naar de KNO zeker op z’n plaats! Voor de huisarts is dit moeilijk te controleren, hier heb je een microscoop of starre scoop voor nodig. Het geheel ziet er wel rustig uit, maar een cholesteatoom kan lang rustig blijven en dan opeens doorbreken door de benige begrenzing naar de hersenen, de gezichtszenuw, of het evenwichtsorgaan en daar functieverlies geven.

Commentaar: Linda Schot, kno-arts
Inzending :september-2019
Door: Wilgis Schoffelmeijerr

OMC 7
Otitis Media Chronica (OMC) 7

Het linker oor heeft een grote trommelvliesperforatie en een middenoorontsteking, want er is nog vocht zichtbaar in de gehoorgang. De perforatie loopt langs de hamersteel en zit in de voorkwadranten. Door de perforatie heen kijk je op de mediale wand van het middenoor. Op deze wand bevinden zich benige trabekels (botvorming) als uiting van doorgemaakte otitiden. Deze trabekels zijn niet gevaarlijk.
Door het vocht is niet zichtbaar of de perforatie randstandig is of niet. Een randstandige perforatie geeft een verhoogde kans op cholesteatoom.
Als deze patient nog niet bij de KNO bekend is, is het zeker een reden om de patient voor KNO controle aan te bieden.

Commentaar: Linda Schot, kno-arts
Inzending :17-9-2019
Door: Hendrik Elzenaar

OMC 6
Otitis Media Chronica (OMC) 6

Dit oor laat een koepelholte defect zien. Gezien het operatiemoment zit dit oor nog in een herstel fase.
Het oor is nat. moet nog nabehandeld worden door de KNO-arts.
Op dit moment nog niet geschikt voor manipulaties door de audicien. Advies: overleg met de KNO.

Commentaar: Hans Joustra, kno-arts
Inzending :9-10-2019
Door: Wilgis Schoffelmeijer

OMC 5
Otitis Media Chronica (OMC) 5

Voor zover te zien, een intact, heel dun trommelvlies met een kalkrandje langs de annulus. De intrekking in de koepelholte is te overzien, dus niet verdacht voor cholesteatoom. Het is niet altijd makkelijk te zien of er vocht in het middenoor zit, doe bij twijfel een tympanogram! Bij volwassenen kan vocht ontstaan zijn na een verkoudheid of middenoorontsteking, maar het kan ook een uiting zijn van een maligniteit (kwadaardigheid red.) in koepelholte en zal altijd goed bekeken moeten worden.

Commentaar: Linda Schot kno-arts
Inzending : 10-9-2019
Door: Lilian Rutgers

OME 4
Otitis Media Chronica (OMC) 4

Hier is sprake van een loopoor, met een gekanteld trommelvliesbuisje hoogstwaarschijnlijk los in de gehoorgang. Ook is er een behoorlijk diep pars flaccida met een rustig aspect. Ik kan niet zien wat voor operatie er is gedaan, maar dit oor heeft een purulente uitvloed. De perforatie waaruit de pus zou moeten komen kan ik niet zien, daarvoor moet het oor eerst schoongemaakt worden. Voor een diepe otitis externa vind ik het beeld van de gehoorgang eigenlijk te rustig.
Conclusie terug naar de behandelend KNO-arts.

Commentaar: (HHT)
Inzending : 7-2-2011
Door: Kirsten Alberts B

OME 3
Otitis Media Chronica (OMC) 3

Deze foto toont in het voor- boven en het vooronderkwadrant een ophoping van vuil/cholesteatoom/pus (debris). Er kan hier sprake zijn van een loopoor met ophoping van vuil/cholesteatoom/pus in het achter-boven en achter-onder-kwadrant. Het trommelvlies aldaar puilt lichtelijk uit, echt bomberen mag je het niet noemen. Want een deel van de hamersteel is zichtbaar. Dat is bij een flink bomberend trommelvlies niet zichtbaar.

Commentaar: (HHT)
Inzending : 4-9-2011
Door: Kirsten Alberts B

OME 2
Otitis Media Chronica (OMC) 2

Dit is een niet pluis beeld al zou je dat op het eerste gezicht niet meteen zeggen.Het trommelvlies is intact, maar wel ingetrokken, met een verkorte hamersteel. Het gevolg is dat het trommelvlies op het lange been van de incus ligt en daar waarschijnlijk mee is verkleefd.
Het bijzondere is dat het lange been van de incus niet verkort is maar geheel compleet met het knikje aan het eind een gewrichtsverbinding heeft met de stapes.Dat zie je niet zo vaak.
Het enige dat jammer is, is dat het pars flaccida onvoldoende is afgebeeld.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 12-10-12
Door: Lilian Rutgers B

OME 1
Otitis Media Chronica (OMC) 1

Wat een fraaie foto van een chronische otitis media met een perforatie in het rechter trommelvlies ter plaatse van het achterboven en achteronderkwadrant. Structuren van het middenoor in de perforatie zijn, ten gevolgde van een grote hoeveelheid pus en mogelijk cholesteatoom, niet zichtbaar of niet meer aanwezig.
Als ik zoiets zie dan jeuken mijn handen nog steeds om hier iets aan te gaan doen.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 12-10-12
Door: Lilian Rutgers B

next arrow
OMC 9
OMC 9
OMC 8
OMC 8
OMC 7
OMC 7
OMC 6
OMC 6
OMC 5
OMC 5
OME 4
OME 4
OME 3
OME 3
OME 2
OME 2
OME 1
OME 1
previous arrow
next arrow

Audiciensinfo:

Redactie:

Ed de Geus
Wouter de Wolf

E-mail:

redactie@audiciensinfo.nl

Uw inzending:

Heeft u interessant les- of trainingsmateriaal dat u ter beschikking van andere audiciens wilt stellen?

Neem dan contact op met Ed de Geus om hiervoor een plekje te reserveren op audiciensinfo.nl.

Stuur materiaal in

Mailing list:

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste foto's/artikelen?

Abonneer u dan op onze mailinglist.