previous arrow
Oorschelpen 16
Bijoortje
Oorschelpen 17

Suzan Vermeulen:
Dit is volgends mij, een van nature niet goed aangelegd oor. Cliënt heeft ooit de kans gehad dit te laten opereren, maar dit werd hem afgeraden. Zou alleen cosmetisch zijn.

Commentaar Hans Joustra (kno):

We zien hier een cosmetische afwijking van de oorschelp. Dit is een ontwikkeling stoornis uit het begin van de embryologie. Vanuit de eerste kieuwboog ontstaat de oorschelp. De oorschelp is een genetisch uniek object. Bij iedereen is de vorm weer anders. Daarbij gaat er wel eens wat mis. Een bijoortje, zoals we dit noemen is zo’n afwijking. Het is een aanhangsel, vaak aan de voorzijde van of op de trachus. Meestal alleen huid met wat bindweefsel, soms ook kraakbeen. Volkomen onschuldig. Heeft geen functie. De eigenaar mag beslissen of het weggehaald wordt. Dat is een simpele ingreep. Heeft verder geen consequentie.

Commentaar: Hans Joustra, kno-arts
Inzending Suzan Vermeulen
Datum: 22-2-2022

Oorschelpen 16
Oorschelpen 16

Linda Schot:
Dit ziet er uit als een zweertje en dus verdacht. Kan altijd iets simpels zijn, maar ik zou dit doorsturen indien dit nog niet onder de aandacht is van een arts.
Op de rand van de rechter oorschelp, de helix, bevindt zich een verhevenheid met een korst en ulcus (zweer). Alles met een ulcus is verdacht tot het tegendeel bewezen is, het bewijs kan zijn dat het in 3 weken tijd weer geneest of een biopt. Dit beeld zou goed kunnen passen bij een plaveiselcel carcinoom of een basaalcel carcinoom. Een keratoacantoom of chondrodermatitis helices met veel er aan peuteren is op het beeld niet uit te sluiten, maar dat nader onderzoek noodzakelijk is, is duidelijk.
Hans Joutstra:
Dit is maligne (Kwaadaardig) tot het tegendeel bewezen is. Dus bellen naar een kno arts voor een spoedconsult.

Commentaar:
Linda Schot, kno-arts
Hans Joustra, kno-arts
Inzending : 15-10-2019
Door: Wouter de Wolf

Oorschelpen 15
Oorschelpen 15

Client legde zijn oor op tafel

Commentaar: Wouter de Wolf
Inzending : 20-12-2016
Door: Wouter de Wolf

Oorschelpen 14
Oorschelpen 14

Vraagstelling Inge Kamphuis
Hierbij een foto van een oor wat bij de geboorte niet volledig is aangelegd en later door een chirurg is verfraaid. De gehoorgang met TV is nog aanwezig, maar van de gehoorbeentjesketen is niets te zien.
Toelichting Hans Themans:
Opvallend is dat deze oorschelp een duidelijk te kleine en abnormale vorm heeft.
Als we deze vergelijken met een schema van een normale standaard oorschelp (zo die al bestaat), dan missen we het gebied boven de tragus en antitragus vrijwel geheel. In het niveau waar de bovenrand van de gehoorgang zit is een klein stukje scapha en een structuur die we met enige verbeelding de helix zouden kunnen noemen. Wat ontbreekt is het bovenste deel van de schelp bestaande uit een flink stuk scapha, fossa triangularis, crus anthelicis, crus helicis en cymba conchae.
De gehoorgang is, bij de ingang en het wat verkorte kraakbenige deel , overmatig wijd te noemen.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :24-05-2016
Door: Inge Kamphuis-Vissia

Oorschelpen 13
Oorschelpen 13

Vraagstelling Marielle de Heer:
Wat zou dit kunnen zijn ? Het plekje zit er al ongeveer een jaar.
Antwoord Hans Themans:
Het plekje op de rand van de oorschelp dat een jaar aanwezig is toont naar ik hoop geen groei.
Toch zou ik deze afwijking aan een huidarts laten zien ter beoordeling. Niet genezende zweertjes zijn geen zaken om zomaar te negeren. Wellicht is het iets onschuldigs, maar je kunt beter wat meer zekerheid hebben.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :2-5-20105
Door: Mariëlle de Heer

Oorschelpen 12
Oorschelpen 12

Het kan voorkomen dat zichtbare afwijkingen op de huid en dus ook op de oorschelp tekenen zijn van een ziekte of afwijking op heel andere plaatsen in het lichaam.
Op deze foto's zijn gezwelletjes te zien die goedaardig zijn en het gevolg van een stofwisselingsstoornis genaamd "Jicht". Bij jicht wordt het urinezuur niet voldoende afgevoerd door het lichaam; daardoor ontstaan er "urinezuurzouten" rond gewrichten, de grote teen is daar een heel bekend voorbeeld van, maar ook op andere plaatsen kun je som ophopingen vinden van urinezuurzouten (Natriumbiuraat). Op de foto's zien we zogenaamde Tophi (het meervoud van Tophus) op beide oorschelpen, deze bevatten het zojuist genoemde Natriumbiuraat en zijn dus een uiting van jicht.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 15-10-2014
Door: Ed de Geus

Oorschelpen 11
Oorschelpen 11

De afwijking op de oorschelp rand (Helix) is verdacht voor een zgn. Cornu Cutaneum dit is een premaligne afwijking van de huid die potentieel kwaadaardig kan ontaarden. Het kenmerk is ( hier weliswaar klein) de extreme verhoorning waardoor een klein hoorntje kan ontstaan van keratine (de stof waaruit ook onze nagels en haren uit zijn ontstaan).
Er is geen haast bij maar dit moet wel verwijderd worden. Dit kan zowel een dermatoloog als een KNO-arts die daar lol in heeft.

Commentaar: Hans Themans
Inzending juni 2014
Door: Wouter de Wolfr

Oorschelpen 10
Oorschelpen 10

Hier is sprake van microtie, inderdaad een ontwikkelingsstoornis in de vorming van de oorschelp, de scapha is sterk omgekruld en veel te klein de helix heeft een strek afwijkende en te kleine vorm met een sterk prominerend tuberculum auriculae. Verder kan ik het niet goed overzien, met name of er een normale ontwikkeling is van de cymba conchae. Het cavum conchae, de tragus en lobulus hebben een normaal aspect. Kortom een ontwikkelingsstoornis van waarschijnlijk een deel van het tweede kieuwboogcomplex.

Commentaar: Hans Themans
Inzending augustus 2014
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Oorschelpen 9
Oorschelpen 9

Blijkbaar is er een gehoorgang, een trommelvliesperforatie en een middenoor aanwezig, anders was er weinig noodzaak voor een oordop (een heel enkele keer wegens otitis externa). Overigens doet het uiterlijk van het oor anders vermoeden. Ik weet niet hoe de oordop paste in het oor, maar ik denk dat er een gewone gehoorgang was.
Moraal: ook al ziet het er uit als een gehoorgangatresie, altijd goed in het oor kijken voor aanwezige problematiek.
Zeker op jonge leeftijd wordt heel zorgvuldig overwogen wat de winst is om een gehoorgangatresie op te heffen. Je krijgt postoperatief een gehoorgang die zich niet kan reinigen, dus KNO controle en reiniging blijft dan noodzakelijk.

Commentaar: Linda Schot (24-8-19)
Inzending : 24-2-2014
Door: Aitze Bouma

Oorschelpen 8
Oorschelpen 8

Op deze foto, van de rechter oorschelp, zie je dat de concha en de cymba conchae onderontwikkeld zijn. Hierdoor liggen het crus helicis en het crus anthelicis vrijwel tegen elkaar aan. Hierdoor zou, als het nodig zou zijn, het maken van een goede afdruk voor een passend oorstukje dat op zijn plaats gehouden wordt door de helixpunt in de cymba conchae een groot probleem kunnen vormen. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden als de nood aan de man komt.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :juni 2013
Door: Ed de Geus

Oorschelpen 7
Oorschelpen 7

Er is hier sprake van een sterk afwijkende vorm van o.a. de helix, de scapha en het cavum conchae.
Oorzaak onbekend.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :februari 2014
Door: Ed de Geus

Oorschelpen 6
Oorschelpen 6

Deze cliënt werd door de audicien naar de huisarts verwezen voor een "vreemde bult" in de helixrand. Dit bleek bij diagnose een plaveiselcel carcinoom te zijn die verwijderd moest worden. Cliënt kwam na de operatie zoals op bovenstaande foto terug voor aanpassing van zijn hoortoestellen.
Daaronder een voorbeeld van een plaveiselcel carcinoom in een redelijk vergevorderd stadium. Uiteraard is dit niet het oor van de cliënt (L/R).

Commentaar: Hans Themans
Inzending : november 2012
Door: Cyntia Clausing

Oorschelpen 5
Oorschelpen 5

Hiernaast een foto van een oor dat bevroren is geweest. Met name de helix-rand voelt hard en breekbaar aan. Die hardheid van de oorschelp na bevriezing wordtveroorzaakt door verkalking in het kraakbeen van de oorschelp. Dit is zeer duidelijk te zien als je een rontgen-foto van zo een oorschelp bekijkt. Dan geeft kraakbaan nauwelijks enige schaduw op de foto, maar verkalkt kraakbeen daarentegen geeft duidelijk een witte schaduw bijna vergelijkbaar met de intens witte schaduw die het bot van de schedel laat zien. Hieronder ziet u zo'n foto die overigens niet van het oor van de hiernaast getoonde foto is.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 1-7-2010
Door: Ed de Geus

Oorschelpen 4
Oorschelpen 3

Deze klant kwam twee jaar geleden bij mij in de winkel en gaf aan dat haar oor pijn deed. Toen ik het haar bij het oor weghaalde schrok ik me rot. Ik zag dat het slangetje en de toonbocht dwars door de oorschelp heen waren gegaan. Dit was vergezeld gegaan van een zware ontsteking. Mevrouw sliep met haar hoortoestellen in en droeg ze 24 uur per dag. Ik heb mevrouw met spoed doorverwezen naar de KNO-arts, maar die kon er weinig meer aan doen.
De foto's zijn gemaakt toen de ontsteking al was genezen. Ik heb uiteindelijk voor deze mevrouw een speciaal oorstukje gemaakt met de nippel naar beneden, zodat het power toestel door middel van een clip aan haar kleding bevestigd kon worden. Een iho of concha- toestel was geen optie omdat mevrouw een te zwaar gehoorverlies heeft.
Verder heb ik een gesprek gehad met haar familie over dit gebeuren. Mevrouw zat altijd alleen en er was niemand die voor haar zorgde. Uiteindelijk is de klant in een verzorgingstehuis terecht gekomen en het gaat goed nu met haar.
Dave Gijsen

Commentaar: Dave Gijsen
Inzending : 29-3-2011
Door: Dave Gijsen

Oorschelpen 3
Oorschelpen 3

Bij deze cliënt werd een aantal jaren geleden een Basaal Carcinoom geconstateerd dat binnen een jaar zijn ware aard van sprieterige ingroei, diep in het omgevende gezonde weefsel toonde en zich dus omvormde tot een plaatselijk heel gemene tumor, die tot 5 x toe operatief moest worden verwijderd. Hierbij moest uiteindelijk de gehele middenoorfunctie, de nervus facialis, de gehoorgang en het buitenoor opgeofferd worden.
In totaal waren daarna nog 5 operaties nodig voor de reconstructie. Er is spierweefsel gebruikt om het gat op te vullen, waarna dit gesloten werd met huid uit de bovenarm

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 21-10-2010
Door: Hans Boers

Oorschelpen 2
Oorschelpen 2

Het typerende oor van een vrouw met het Syndroom van Down. Meestal ontbreekt de lobulus of oorlel in aanleg en zijn de oren doorgaans erg klein. Verder hebben mensen met het syndroom van Down een verhoogde kans op chronische middenoorontstekingen en er komt bij een aantal van hen ook een perceptief gehoorverlies voor van tussen de 40 en 60 dB

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 1-7-2010
Door: Ed de Geus

Oorschelpen 1
Oorschelpen 1

Dit oor voelt keihard aan en er is hier hoogstwaarschijnlijk sprake van een verkalking ten gevolge van koude of bevriezing. Voorts mist deze patiënt de vouw of plooi van de anthelix, waardoor het oor verder afstaat van de schedel. In de volksmond flaporen
Een bloemkooloor heeft onherkenbare structuren,
dat is hier niet het geval.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 1-7-2010
Door: Ed de Geus

next arrow
Oorschelpen 16
Oorschelpen 16
Oorschelpen 16
Oorschelpen 16
Oorschelpen 15
Oorschelpen 15
Oorschelpen 14
Oorschelpen 14
Oorschelpen 13
Oorschelpen 13
Oorschelpen 12
Oorschelpen 12
Oorschelpen 11
Oorschelpen 11
Oorschelpen 10
Oorschelpen 10
Oorschelpen 9
Oorschelpen 9
Oorschelpen 8
Oorschelpen 8
Oorschelpen 7
Oorschelpen 7
Oorschelpen 6
Oorschelpen 6
Oorschelpen 5
Oorschelpen 5
Oorschelpen 4
Oorschelpen 4
Oorschelpen 3
Oorschelpen 3
Oorschelpen 2
Oorschelpen 2
Oorschelpen 1
Oorschelpen 1
previous arrow
next arrow

Audiciensinfo:

Redactie:

Ed de Geus
Wouter de Wolf

E-mail:

redactie@audiciensinfo.nl

Uw inzending:

Heeft u interessant les- of trainingsmateriaal dat u ter beschikking van andere audiciens wilt stellen?

Neem dan contact op met Ed de Geus om hiervoor een plekje te reserveren op audiciensinfo.nl.

Stuur materiaal in

Mailing list:

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste foto's/artikelen?

Abonneer u dan op onze mailinglist.