previous arrow
Diversen 27
Diversen 28

Vraag Arianne van Houtum:
In de bijlage foto’s van tromvliezen nadat cliënt zijn oren schoon heeft laten maken door een oorkaars behandeling.
Ik neem aan dat het kaarsvet is wat ik op de trommelvliezen zie?

Antwoord Linda Schot:
Met de oorkaasmethode maak je een papieren lege joint (zo'n vorm) en je steekt het smalle uiteinde in het oor, het brede steekt eruit. Het brede deel steek je aan, dat heeft zuurstof nodig, dat wordt gebruikt uit de lege joint, daardoor ontstaat een vacuüm waardoor het cerumen naar buiten wordt getrokken. Uiteraard is het zaak de joint bijtijds te doven...
Ik zou het risico niet nemen

Commentaar Hans Joustra (kno)
Er komt geen kaarsvet aan te pas.. Linda beschrijft precies hoe het moet. De warmte van de “kaars” maakt het oorsmeer zacht en het vacuüm doet de rest. Chinezen zijn daar erg bedreven in. Wat je op de trommelvliezen ziet zijn waarschijnlijk kalkspetters.. Hoort bij de leeftijd. Leuke casus.

Commentaar: Linda Schot en Hans Joustra (kno)
Inzending : 14-4-2022
Door: Arianne van Houtum

Diversen 27
Diversen 27

Vraag Wilgis Schoffelmeijer:
Rechteroor rechtsboven, beginnend cholesteatoom of onschuldig stukje oorsmeer?

Antwoord Linda Schot:
Deze persoon zit behoorlijk diep in zijn/haar gehoorgang en dat is niet goed en zelfs gevaarlijk. Ik heb ook wel eens mensen gehad met een wattestokje door het trommelvlies heen nadat ze oren aan het schoonmaken waren geweest en zij of uitgegleden waren of de badkamerdeur tegen hun arm aan kregen.
Het is lastig te zien, maar ik denk dat ik rechts een intact koepelholte zie, rechts zie je nog mooi de processus brevis, maar niet helemaal goed te beoordelen inderdaad. Links kan je het niet beoordelen, je kan nog net de hamersteel zien, maar je hebt geen indruk van de koepelholte.
Heel goed om te realiseren dat als je een (cerumen)korst ziet, je geen oordeel kan hebben over de mogelijkheid van het bestaan van een cholesteatoom. Bij deze client zou ik na een maand van niet peuteren in oor, nogmaals kijken. Om het dan echt te beoordelen. Het is dun oorsmeer, dus eigenlijk verwacht ik dat het goed zal zijn, maar je kan het zo niet echt beoordelen.
Overigens gaf ik dan vaak een druppeltje (zure vettige druppels) mee, dat maakt het oorsmeer zachter en met de centrifugale werking gaat het er dan makkelijker uit. Daarnaast, als ze het elke dag gedurende de eerste week gebruiken, kunnen ze er misschien makkelijker uitblijven..

Commentaar: Linda Schot (kno)
Inzending : 26-2-2021
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 26
Diversen 26

Bij deze cliënt is een glomus tympaticus geconstateerd door een kno-arts.. Het betreft een over het algemeen langzaam groeiende tumor die in de trommelholte tegen het trommelvlies aan groeit.
Volgens kno-artsen Joustra en Schot is de diagnose vrijwel uitsluitend te doen met een CI of MRI en ligt verwarring met diverse andere zaken zoals hematoom of Aneurisma op de loer.
In dit geval werd volgens audicien niet tot ingrijpen overgegaan, omdat de gezondheid van de client dit niet toelaat.

Commentaar: Ed de Geus i.o.m Linda Schot en Hans Joustra
Inzending oktober 2018
Door: Nathalie Mom

Diversen 25
Diversen 25

De laatste paar dagen had ik steeds een ploffend geluid in mijn rechter oor. Net alsof mijn trommelvlies geraakt werd door een tube voor REM metingen. Toch maar eens kijken, en ja hoor. Een haar tegen mijn trommelvlies. Naar de kapper terug geweest.... maar geen garantie 🙂

Commentaar: Ed de Geus
Inzending :6-7-2017
Door: Wouter de Wolf

Diversen 24
Diversen 24

Dit is een prachtige opname van een ongelooflijke puinhoop.
Ik zie geen overtuigende hamersteel maar een aanduiding daarvan, in het vermoedelijke koepelholte gebied en voorboven zie ik granulaties en een wit gebied achter een vliesje dat mij doet denken aan cholesteatoom, achter boven en onder is het ook niet pluis mogelijk een gedekte perforatie die sterk is ingetrokken.
Deze opname is te moeilijk voor een analyse voor een audiciens-examen voor otoscopie :).

Commentaar: Hans Themans
Inzending :16-6-2016
Door: Lilian Rutgers

Diversen 23
Diversen 23

We zien een nauwe benige gehoorgang (exostose????) met veel debris van cerumen in het benige gedeelte. Via een kleine opening is een klein stukje trommelvlies te zien dat een normale kleur heeft en er lijkt ook een lichtreflexje te zitten. Dat zou kunnen wijzen op een rustig trommelvlies. Veel meer valt er van deze foto niet te zeggen. Het beeld is zonder zorgvuldig en voorzichtig oortoilet verder niet te beoordelen. Maar dit is dus niet pluis en moet ingestuurd worden. .
Commentaar: Hans Themans
Inzending :12-9-2016
Door: Linda van der Boon

Diversen 22
Diversen 22

Deze foto maakte ik zojuist van een meisje van 10 jaar, airbonegap ADS, dus verwezen naar KNO.

Commentaar Hans Themans:
een prachtige foto van een licht ingetrokken trommelvlies maar in het achterboven kwadrant veel sterker ingetrokken. Het trommelvlies ligt op het stapeskopje en de pees van de M. stapedius. Het laatste deel van het lange been van de incus is atrofisch (verschrompeld /verkleind (edg)) geworden en het restant heeft een vliezige verbinding met het stapeskopje. Het pars flaccida is ook vrij diep ingetrokken..
Commentaar: Hans Themans
Inzending :10-4-2016
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 21
Diversen 21

Mooie foto met epitheel laagje.
Dit oor is net uitgespoten.
Commentaar: Hans Themans
Inzending :3-12-2015
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 20
Diversen 20

Ingestuurd door Wilgis Schoffelmeijer:
In 1973 heeft deze klant een trommelvliestransplantatie gehad. Hij kreeg in het zwembad een trap tegen zijn oor. Door de plotselinge druk scheurde het trommelvlies kapot. Dit is operatief hersteld door een stukje huid van een andere plaats te transplanteren.
Pas bij de derde poging lukte dit. Geleidingsverlies van ca. 20 dB.

Commentaar Hans Themans:
Aan dit trommelvlies is na het derde herstel, voor zover te overzien geen specifieke structuur meer te onderscheiden.
Het pars flaccida is op de foto niet zichtbaar, evenmin als de hamersteel en de processus brevis.
Wel zijn er nog een paar dunne plekjes (gedekte perforaties) in het gerepareerde trommelvlies te zien. Verder zal het geleidingsverlies van 20 dB wel het gevolg zijn van litteken vorming in het middenoor.
De transplantatie is zeer waarschijnlijk uit gevoerd met spier fascie van de musculus Temporalis. De M. Temporalis is de spier die vlak boven, achter het oor de schedel bedekt. Fascie is het stevige omringende vlies om een spier heen.
Is er tympanometrie bekend?.

Uit het tympanogram blijkt dat er rechts sprake is van een hypermobiel trommelvlies, dit kan het gevolg zijn van de gedekte perforaties, maar ook een gehoorbeentjesketen onderbreking kan dat veroorzaken. Dit laatste kan ook goed passen bij een geleidingsverlies van ca. 30 dB. Ik denk eerder aan de laatste mogelijkheid omdat je bij gedekte perforaties die dun zijn, eerder ook van die haperingen in de curve gaat zien. Maar zeker is dat hier sprake is van een volledig gesloten trommelvlies.
Commentaar: Hans Themans
Inzending :24-2-2015
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 19
Diversen 19

Aan dit rechter oor zien we achter boven en onder, evenals vooronder, een gedekte perforatie, de rand meer achterboven dan achteronder van het normale trommelvlies is wat wit gekleurd door extra verkalking.
Het incus-stapes gewricht is nog net zichtbaar achterboven en piept het onder een plooitje in het restant trommelvlies achterboven uit.
Er is een diepe pocket ter plaatse van het pars flaccida. Bij dit beeld is het heel goed voorstelbaar dat het geleidingsverlies bijvoorbeeld maar 10 dB is, want het zaakje functioneert nog goed ondanks de afwijkingen als restant van vroegere pathologie rechts.

Aan het linker trommelvlies valt een diepe pocket t.p.v. het pars flaccida op, deze ziet er onverdacht uit. Het linker trommelvlies is iets ingetrokken het beeld is volkomen rustig en pluis.
Commentaar: Hans Themans
Inzending : 2-5-2015
Door: Patrick Godschalk

Diversen 18
Diversen 18

Vraag Arthur van Els:
Meneer recent dubbele oorontsteking gehad, neusdruppels en antibiotica.
Nu groot geleidingsverlies op links, vermoeden van middenoorontsteking.

Antwoord Hans Themans:
Wat meteen opvalt is dat het achterboven en achteronder kwadrant gevuld lijkt met een wittige substantie.
Dat beeld is “so wie so” niet pluis en ik ben benieuwd wat daar achter zit en wat het geleidingsverlies veroorzaakt. Is het melkachtige pus, waarom zit het dan alleen in het achterdeel, met een verticale begrenzing. Er hierbij van uitgaand dat pus nog een redelijke vloeistofachtige substantie is. Ik neem aan dat je cliënt niet op zijn rug lag bij deze foto? Het zou ook Cholesteatoom kunnen zijn.
Ik ben benieuwd naar het verdere beloop.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :19-9-2015
Door: Arthur van Els

Diversen 17
Diversen 17

Vraag van Wilgis Schoffelmeijer:
Bovenstaande opname maakten we van een mevrouw van 93 met operatieoren, fletcher ca. 95 dB met geleidingsverlies. Links idem. Dit lijkt mij ontstoken, geen pijnklachten, maar klant kan pas over twee maanden terecht bij KNO.
Klant is op 6 mei bij KNO geweest en moet zwaardere toestellen hebben (naida 3Up), waar ook nieuwe oorstukjes bij nodig zijn omdat de oude niet goed afsluiten. Zo kan ik geen afdruk maken.
Wat zou uw advies zijn?

Commentaar Hans Themans:
Deze gehoorgang ziet er wat prutterig uit, maar op grond van de kleur denk ik niet in de eerste plaats aan een ontsteking. Zou het niet zo kunnen zijn dat hier cerumen recent in het benig deel van de gehoorgang in aanraking is geweest met water? Dat zou bijvoorbeeld na douchen en /of haarwassen heel goed kunnen.
Ik zou aan de KNO-arts vragen of hij het oor even goed wil schoonmaken voordat jullie aan een afdruk beginnen.

Commentaar: Hans Themans
Inzending :2-5-2015
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 16
Diversen 16

Vraag van Wilgis Schoffelmeijer:
Klant heeft vijf weken geleden heftige ontsteking op links gehad, is behandeld door de huisarts.
Klaagt nog over gevoel van druk op de oren. Tympanogram laat onderdruk zien op beide oren. Bouwt wel druk op.
Links geleidingsverlies van 10 tot 20 dB.

Commentaar Hans Themans:
Het linker wat meer dan het rechter oor, tonen littekens op het trommelvlies. Het pars flaccida is links nog dieper ingetrokken dan rechts.
Het is mogelijk dat er links wat meer littekenweefsel in het middenoor zit dat het geleidings verlies naast de onderdruk die links mogelijk wat meer uitgesproken is, althans visueel, het geleidingsverlies wel zo’n beetje kan verklaren.
Ik hoop dat de klachten links spontaan weer grotendeels verdwijnen. Een dysfunctie van de buis van Eustachius links meer dan rechts ligt voor de hand.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 2-5-2015
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 15
Diversen 15

Het linker trommelvlies, van een 98 jarige dame, toont in het VB- en VO- kwadrant geen afwijkingen. Het is niet ingetrokken.
Er zit echter littekenweefsel vanaf iets boven de grens van het AB/AO-kwadrant.
In het achter boven kwadrant zit een kalkplekje. Ik denk niet dat het de incus is want daarvoor is de richting niet in overeenstemming. Maar een stukje stapeskop en musculus stapedius kan ik niet geheel uitsluiten.
Daarboven zit een beeld dat het meest op een gedekte perforatie lijkt Meer naar achteren zit, zowel AB als AO, op de rand van het trommelvlies en de benige gehoorgang "cerumen prut" die de rest van het trommelvlies onzichtbaar maakt.
Eigenlijk is dit formeel niet pluis, maar ik verklaar dit op deze leeftijd als niet van zo’n belang dat je dit moet doorsturen. Hier doen we op deze leeftijd niets meer aan.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 10-04-2015
Door: Jacqueline Warmerdam

Diversen 14
Diversen 14

Het linker trommelvlies (voor rechts zie casus 14) toont (voor zover te overzien) een redelijk diepe koepelholte pocket (pars flaccida) en een prominerende processus brevis van de hamer. In het achterboven kwadrant (is mooi doorzichtig) zie je duidelijk het lange been van de incus en de chorda tympani. De benige gehoorgang toont wat epitheel richels van opgehoopte epitheel cellen.
Tympanometrie toont een goed beweeglijk trommelvlies met wat negatieve druk dus dat steunt de suggestie van een wat ingetrokken trommelvlies dat ook al gesuggereerd werd door de prominerende processus brevis.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 10-4-2015
Door: Jacqueline Warmedam

Diversen 13
Diversen 13

Het linker trommelvlies (voor rechts zie casus 14) toont (voor zover te overzien) een redelijk diepe koepelholte pocket (pars flaccida) en een prominerende processus brevis van de hamer. In het achterboven kwadrant (is mooi doorzichtig) zie je duidelijk het lange been van de incus en de chorda tympani. De benige gehoorgang toont wat epitheel richels van opgehoopte epitheel cellen.
Tympanometrie toont een goed beweeglijk trommelvlies met wat negatieve druk dus dat steunt de suggestie van een wat ingetrokken trommelvlies dat ook al gesuggereerd werd door de prominerende processus brevis.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 10-4-2015
Door: Jacqueline Warmedam

Diversen 12
Diversen 12

Dit is een mooie foto van een sterk verlittekend en verkalkt trommelvlies dat ook intrekking toont. Zowel de hamersteel is verkort als het pars flaccida dat een diepe pocket toont.
Vermoedelijk is hier een historie van middenoorontstekingen en misschien trommelvliesbuisjes aan voorafgegaan.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 28-11-2014
Door: Wouter de Wolf

Diversen 11
Diversen 11

Wat een prachtige foto.
Dit is een stukje hoornlaag van de opperhuid, dat in één stuk als een vel losgekomen is van TV en gehoorgang.
Met een tympanometer had je een normaal tympanogram kunnen meten, het trommelvlies ligt achter dit zeer onrustbarende beeld.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 28-11-2014
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 10
Diversen 9

Prachtige opname van een rechter oor met een iets ingetrokken trommelvlies en een fraaie pocket ter plaatste van het pars flaccida. Als er geen geleidingsverlies is, dan zal de KNO-arts hier weinig aan te doen hebben.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 13-11-2014
Door: Lilian Rutgers

Diversen 9
Diversen 9

Er is hier sprake van een onderbreking van de keten, omdat als je goed kijkt het lange been ophoud, terwijl er nog geen contact met het stapes kopje is gemaakt. Maar de stapeskop is verkleefd met het trommelvlies dus is er waarschijnlijk maar een zeer beperkt geleidingsverlies.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : september 2014
Door: Lilian Rutgers

Diversen 8
Diversen 8

Deze foto toont een cerumen ophoping in het benige gedeelte van de gehoorgang tot op, of bijna op het trommelvlies. Het trommelvlies zelf is maar voor een klein deel te zien, structuren daarin zijn niet te herkennen maar de kleur is rustig er zijn dus geen tekenen van ontsteking.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : augustus 2014
Door: Frank van der Belt

Diversen 7
Diversen 7

Het pars tensa toont wisselende wittige plekken van versterkte bindweefsel plekken, kalk zie ik eigenlijk niet. Daarnaast zijn en ook gedeeltes die goed doorschijnend zijn. Waarschijnlijk heeft cliënt in de vroege jeugd toch enige middenoorontstekingen meegemaakt. Bovendien is het pars flaccida boven de processus brevis vrij uitgebreid en ter plaatse wat in getrokken. We noemen dat een “Koepelholte pocket”, verdenking op cholesteatoom is er niet, het beeld is volkomen rustig dus niet ontstoken.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 14-02-2014
Door: Lilian Rutgers

Diversen 6
Diversen 6

De Hamersteel is verkort en dat is samen met het sterk ingetrokken pars flaccida gebied verantwoordelijk voor een wat bijzonder beeld. Interessant zou zijn om hier het tympanogram van te kennen of er nog een onderdruk aanwezig is.
Dit beeld wordt in de Amerikaanse literatuur, en overgenomen door ons Nederlanders, “pocketvorming” genoemd. Mits de opening naar de gehoorgang maar wijd genoeg is zodat huidschilfers de pocket kunnen verlaten en het beeld verder rustig is dan is de kans op cholesteatoom vorming in dit gebied uitermate klein.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 14-02-2014
Door: Lilian Rutgers

Diversen 5
Diversen 5

Waarschijnlijk was er hier sprake van jeuk in de gehoorgang die te lijf is gegaan met een ballpoint. De groene verkleuring die je ziet is blauw, vermengd met geelbruin cerumen, dat geeft een groenachtige verkleuring. In de diepte zie je nog meer cerumen zitten.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : onbekend
Door: onbekend

Diversen 4
Diversen 4

Oor is door huisarts uitgespoten.
Tympanometrie geeft vlakke curve. Wat nu te doen?
We kijken hier voornamelijk tegen een vel afgestoten hoornlaag van het epitheel aan, daaronder is nog net een randje trommelvlies te zien Daarachter zou een perforatie schuil kunnen gaan.
Dit is niet pluis want het pars flaccida is niet te zien. Dus een oortoilet is geïndiceerd, ditmaal door een KNO-arts want uitspuiten mag niet, als er een perforatie aanwezig is.

Commentaar: Hans Themans
Inzending : oktober 2012
Door: Rolf Engelsman

Diversen 3
Diversen 3

Hier ziet u een normaal rechter trommelvlies met een beetje kalk in het voor boven kwadrant. Het trommelvlies lijkt enigszins ingetrokken (zie de relatief korte hamersteel). Een tympanogram is geen overbodige luxe

Commentaar: Hans Themans
Inzending : oktober 2011
Door: Frank van der Belt

Diversen 2
Diversen 2

Vernauwde gehoorgang met een dof trommelvlies, oorzaak? Oude fractuur benige gehoorgang voorwand?

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 16-4-2010
Door: Wilgis Schoffelmeijer

Diversen 1
Diversen 1

Gekantelde gehoorgang door vooroverbuigen van het hoofd of niet goed verticaal houden van de video otoscoop. Het trommelvlies toont naast een kalkplaat VB en VO ook dunnere plekken en wat littekenweefsel. Oude middenoorontstekingen of trommelvliesbuisjes?

Commentaar: Hans Themans
Inzending : 16-4-2010
Door: Wilgis Schoffelmeijer

next arrow
Diversen 27
Diversen 27
Diversen 27
Diversen 27
Diversen 26
Diversen 26
Diversen 25
Diversen 25
Diversen 24
Diversen 24
Diversen 23
Diversen 23
Diversen 22
Diversen 22
Diversen 21
Diversen 21
Diversen 20
Diversen 20
Diversen 19
Diversen 19
Diversen 18
Diversen 18
Diversen 17
Diversen 17
Diversen 16
Diversen 16
Diversen 15
Diversen 15
Diversen 14
Diversen 14
Diversen 13
Diversen 13
Diversen 12
Diversen 12
Diversen 11
Diversen 11
Diversen 10
Diversen 10
Diversen 9
Diversen 9
Diversen 8
Diversen 8
Diversen 7
Diversen 7
Diversen 6
Diversen 6
Diversen 5
Diversen 5
Diversen 4
Diversen 4
Diversen 3
Diversen 3
Diversen 2
Diversen 2
Diversen 1
Diversen 1
previous arrow
next arrow

 

Audiciensinfo:

Redactie:

Ed de Geus
Wouter de Wolf

E-mail:

redactie@audiciensinfo.nl

Uw inzending:

Heeft u interessant les- of trainingsmateriaal dat u ter beschikking van andere audiciens wilt stellen?

Neem dan contact op met Ed de Geus om hiervoor een plekje te reserveren op audiciensinfo.nl.

Stuur materiaal in

Mailing list:

Wenst u op de hoogte te blijven van onze laatste foto's/artikelen?

Abonneer u dan op onze mailinglist.