Heeft u ook een mooie foto van een exostose en wilt u hem delen met uw collega's? Mail deze foto dan naar redactie@audiciensinfo.nl
Ik denk dat we hier te maken hebben met een exostose maar niet geheel uit te sluiten is een zogenaamde gerstekorrel. Deze laatste is een zwelling in de huid van een ophoping van afgestorven verhoorde huidcellen. Normaliter worden afgestorven huidcellen afgevoerd uit de gehoorgang en in het cerumen naar buiten gebracht via een natuurlijk proces maar als er sprake is van een gerstekorrel dan blijft deze ter plaatse want het zit net onder de oppervlakte. Bij aanraken met een stomp instrument voelt een exostose beenhard aan terwijl de gerstekorrel een wat weker aspect heeft. Maar het trommelvliesbeeld is "so wie so" niet pluis omdat door de aanwezigheid van de zwelling het pars flaccida niet zichtbaar is.
Commentaar: Hans Themans
Inzending : 24-11-2016
Door: Lilian Rutgers
Vraagstelling:
Formeel is het pars flaccida niet te overzien, dus insturen?
Antwoord Hans Themans:
Helemaal goed, ik kan er alleen nog aan toevoegen dat met een tympanogram nog aangetoond zou kunnen worden of het trommelvlies achter de exostosen gesloten of open is, dus met name het pars flaccida. Dat zou de “pluisigheid “ nog wat kunnen versterken zonder dat het is gezien.
Commentaar: Hans Themans
Inzending : april-2015
Door: Helaas onbekend
Ik denk dat we hier te maken hebben met een kleine exostose die het pars flaccida niet verbergt en ook een goed overzicht overlaat van het normale trommelvlies. Formeel is het niet pluis maar ik denk niet dat er een collega van mij is die hier een contra-indicatie voor een hoortoestel in ziet.
Commentaar: Hans Themans
Inzending : 27-05-2015
Door: Arthur van Els
Een prachtige opname van waarschijnlijk een drietal kleine exostosen in het dak van de gehoorgang. Zekerheid hieromtrent geeft de voorgeschiedenis en "voelen" of de zwellingen
beenhard zijn (KNO-handeling).
Het pars flaccida van het trommelvlies is nog gedeeltelijk zichtbaar. De hamersteel lijkt iets verkort hetgeen bij een lichte onderdruk zou kunnen passen, maar dat ook wel bij normale druk voor en achter het trommelvlies kan voorkomen. Een tympanogram zou hierin uitkomst kunnen brengen.
Commentaar: Hans Themans
Inzending :1-10-2014
Door: Wouter de Wolf
Hier zien we een fraaie verzameling exostosen in het benige deel van de gehoorgang, vlak voor het trommelvlies. De kleur is helaas niet zo mooi op de foto, want de bloedvaten in de huid zijn bruin afgebeeld in plaats van rood zoals het hoort.
Natuurlijk vraag je hier aan je cliënt of hij vroeger in zijn jeugd veel in koud water heeft gezwommen of zich met koud water heeft gewassen. Dat is vrijwel altijd de oorzaak van het ontstaan van exostosen.
Commentaar: Hans Themans
Inzending : 15-3-2011
Door: Roelof Bolte
Waarschijnlijk is hier sprake van meerdere kleine exostosen, maar om een goede conclusie te trekken moet je ook informatie hebben over het andere oor, omdat exostosen i.t.t. gezwellen, vrijwel altijd beiderzijds voorkomen. Deze gehoorgang heeft een wat rood en geirriteerd aspect, waarbij de vraag rijst of dit oor recentelijk nog is uitgespoten
Commentaar: Hans Themans
Inzending : april 2010
Door: Brenda Timmermans