Casus Nagelhout

Nagelhout

vrouw

59

Mevrouw is sinds haar geboorte tussen 1962 - 1977 meerdere malen geopereerd aan haar oren. Er is nooit een echte conclusie geweest voor de oorzaak van de problemen, maar het ging gepaard met ontstekingen en looporen. Haar oren zijn ook strak tegen haar hoofd gezet. Daarom bijna geen ruimte voor een brillenpoot, laat staan i.c.m. hoortoestelkast. 

Operatieoor met gemengd verlies

Operatieoor met gemengd verlies

Is er op de foto's te zien wat er in het verleden gedaan is?

Linda Schot

Duidelijk oren met een ontstekingsverleden: Rechts is voor (ventraal) van de hamersteel een dun trommelvlies zichtbaar, evenals onder (caudaal) van de umbo van de hamersteel, terwijl achter (dorsaal) van de hamersteel juist 'wit' trommelvlies zichtbaar is. Het geheel duidt op doorgemaakte oorontstekingen waarbij ontstane perforaties zich waarschijnlijk spontaan hersteld hebben, behoudens de achterste perforatie waar waarschijnlijk een trommelvliessluiting heeft plaatsgevonden. Overig is rechts nog aangestampt cerumen zichtbaar. Links is over een groot deel van het voor en onder de umbo gelegen trommelvlies, dun trommelvlies zichtbaar. Dit zou heel goed een spontaan genezen perforatie kunnen zijn. Van beide oren zijn de oorschelpen dicht tegen het hoofd aangelegen. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door eerdere operaties aan het mastoid of oorschelp. Indien oorschelp heeft cliënte wellicht nog foto's van haar vroege jaren met flaporen/afstaande oren; indien mastoidoperatie is waarschijnlijk een litteken achter het oor zichtbaar en een voelbare/indrukbare 'deuk' in het mastoid. De ingang van de gehoorgang kan dan ook vernauwd zijn, terwijl de rest van de gehoorgang een gewone diameter kan hebben. Het conductief gehoorverlies kan veroorzaakt zijn door de eerdere ontstekingen en operaties waardoor littekenvorming is ontstaan. Wat precies gebeurd is, is alleen met behulp van operatieverslagen dan wel brieven aan de huisarts te achterhalen. Tegenwoordig gaan steeds meer huisartsenpraktijken over naar administratief digitale praktijkvoering, waardoor het voor de patiënten mogelijk is correspondentie met de huisarts in te zien. Indien de hoortoestel aanmeting slecht mogelijk is door de nauwe ingang, kan cliënte eventueel met KNO arts contact opnemen voor mogelijke operatieve correctie van de gehoorgangingang. Gehoorgangen niet met wattenstokjes schoonmaken.

Foto's

Audiometrie

Casus Nagelhout

Nagelhout

Vrouw

59

Mevrouw is sinds geboorte 1962 al meerdere malen aan haar oren geopereerd. Tussen 1962 en 1977 is er voor mevrouw onduidelijk wat er precies is gedaan. Heeft veel ontstekingen en looporen gehad. Alles is nu goed stabiel.

Zeer smalle gehoorgangen (meatoplastiek ook al toegepast). AHO toestellen niet te dragen (oorschelpen strak tegen hoofd geplaatst). IHO of beengeleiding enige opties.

Ik zie een geopereerd oor en een gehavend trommelvlies.

Mijn vraag is of dit oor nog een keer geopereerd zou kunnen worden bij mevrouw? Ze is verleden jaar nog gezien door een KNO arts, maar die heeft geen verdere uitspraken gedaan over operatie. Kunt u mij verder meenemen in wat wij hier concreet zien? Veel dank voor de moeite. Met vriendelijke groet, Erik Wansink

Linda Schot

ADS beiderzijds trommelvlies intact voor zover te beoordelen. Geen aanwijzingen voor ontsteking noch van middenoor, noch van gehoorgang. Geen aanwijzingen voor een vernauwde benige gehoorgang, dus alleen de kraakbenige gehoorgang is vernauwd? Op welk niveau? Soms verschuift de concha auriculae naar mediaal (richting neus) waardoor de ingang van de gehoorgang wordt afgesloten, terwijl de rest van de kraakbenige gehoorgang een normaal volume heeft. Gezien het problematisch aanpassen van het hoorapparaat, dit door patiënte laten overleggen met behandeld KNO arts. Ook indien de gehele kraakbenige gehoorgang vernauwd is, dit overleggen met behandelend KNO arts voor mogelijkheden operatieve correctie. Aan het trommelvlies is te zien dat het oren 'met een geschiedenis' betreft. Beide trommelvliezen hebben dunne en verdikte gedeeltes. In het rechteroor is zelf direct onder de hamersteel een kleine intrekking niet uit te sluiten. In het rechter oor is vlak bij het trommelvlies nog uitgedroogd cerumen te zien, waarschijnlijk door gebruik wattenstokjes. Indien een AHO door de stand van de oorschelpen niet mogelijk is, is een IHO (mits zinvol volgens audiogram) of been geleiding een goede optie. Indien een IHO gehoortechnisch niet zinvol is en patiënte geen hinder (meer) heeft van cerumenproppen of recidiverende otitis externa, is beengeleiding zonder verder operatief ingrijpen aan gehoorgang mogelijk.

Audiometrie