Casus A.K.

A.K.

vrouw

62

Algemene vragen: Is de slechthorendheid bij u plotseling ontstaan? - Meerdere momenten van plotselinge verslechtering Heeft u aanvalsgewijs last van duizeligheid, misselijkheid of braken? - Nee Is er last van duizeligheid? - nee Heeft u (zonder hoortoestel) last van geluiden in de oren? - Wel wat serieuzer last Heeft u last van looporen of vochtige oren? - In het verleden wel gehad Heeft u problemen ,met het klaren van de oren? (Via blazen op de neus bijvoorbeeld) - Nee Vragen inzake de gezondheidstoestand van uw oren Hoeveel jaar bent u al slechthorend? - 2017 Weet u, of vermoedt u, wat de oorzaak is van uw slechthorendheid? - Veelvuldige middenoorproblemen Wat is de eventuele andere oorzaak? - Klacht is erin geslopen na een vliegreis. Moest steeds druk vereffenen. Verlies is inmiddels perceptief geworden, KNO geeft aan hier ook niet echt de vinger op te kunnen leggen. Weet u wat uw beste oor is? - Links Komt slechthorendheid voor in de familie, op jonge leeftijd (voor het 50ste jaar) - Nee Kunt u harde geluiden verdragen? - Niet altijd Kost de slechthorendheid u veel van uw dagelijkse energie? - Kost mij best wel de nodige energie Heeft u diabetes? - Nee Gebruikt u bloedverdunners? - nee Heeft u in het verleden operaties aan de oren ondergaan? - nee, wel een buisje geplaats. Moeten de oren meermaals per jaar worden schoongemaakt door een arts? - Nee Heeft u een allergie in de oren voor bepaalde materialen? - Nee Welke materialen zijn dit? - 0 Gebruikt u zalf of druppels in de oren? - Nee Welke zalf of druppels gebruikt u? - 0

Probleem met de SH zit niet alleen rechts, ook links geeft lage tonen dip en wat beginnend verlies in de hogere tonen. Werken op school met leerlingen wordt moeilijk vooral met grotere klassen. Wil kijken of haar in 2019 aangekochte hoortoestellen beter kunnen worden ingesteld of dat andere toestellen betere ondersteuning bieden in het horen en verstaan.

Met deze mevrouw zijn we nog bezig in een proef met hoortoestellen. Een oorstukje op links bevalt haar in het geheel niet. Te veel sluiting, beter is het om in het midden en hoge tonen gebied wat ondersteuning te bieden wat nu gedaan wordt met hoortoestellen en een dome op links. Rechts wordt wel gewerkt met een oorstukje en RIC hoortoestel. Ten aanzien van de otoscopiebeelden is het naar mijn gevoel pluis

Misschien niet goed te achterhalen maar ik vraag me af waarom het op rechts tot zo'n flink perceptief kan leiden bij drukgevoel op rechts, buisje geplaatst en dus niet alleen conductief verlies. Client geeft aan dat het bij de vliegreis die ze gemaakt, waar de problemen zijn begonnen, het nooit meer goed is gekomen. Heeft er toen al een cochlea beschadiging plaatsgevonden ?

Linda Schot

Samenvattend: Een asymmetrisch perceptief (anamnestisch) progressief gehoorverlies, ten nadele van rechts, sinds een vliegreis in 2017, met een trommelvliesbuisje rechts wegens tubaire disfunctie en veelvuldige oorontstekingen in anamnese. Otoscopie rechts trommelvliesbuisje, links minimale verkalking in trommelvlies, overig niet afwijkend. Spraakaudiogram rechts met discriminatieverlies en regressie. Het is niet meer te achterhalen wat zich heeft afgespeeld: barotrauma door drukverschillen en persen/valsalva? Vasculair (vaten) probleem bij lang zitten in vliegtuig? Retrocochleair proces b.v. bruggehoektumor? Een complicatie van eerdere oorontstekingen samen met presbyacusis? De aanvalsgewijze verslechtering kan perceptief zijn, maar ook tubaire disfunctie waar uiteindelijk een buisje voor geplaatst is. Een interessante casus die meer vragen dan antwoorden oplevert, ik zou heel graag een MRI willen zien.

Foto's

Audiometrie